ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ САЙТІ
МЕНЮ: 23.02.22. СНІДАНОК: капуста тушкована (60/80 гр.), курка по- італійськи (45/60 гр.), каша ячна в'язка (80/100 гр.), чай (120/160 гр.), хліб (30/30 гр.), яблуко (60/80 гр.) ОБІД: ікра буряково - моркв'яна (45/60 гр.), хліб (30/30 гр.), борщ український (150/200 гр.), паличка куряча (60/80гр), компот з сухофруктів (120/160 гр). ПОЛУДЕНОК: запіканка рисоо- сирна зі сметаною (115/150гр.), сік фруктовий (120/180 гр.)

вторник, 4 января 2022 г.

Організація харчування

      ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ                                                    ОСВІТИ З 01 СІЧНЯ 2022 РОКУ

Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).


Такі зміни прийняті, з метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.

Що ж змінилося?

1.Визначено режим харчування

Режим (кратність) харчування визначено у пункті 16 Порядку. У нас визначене триразове харчування — сніданок, обід та або вечеря (раніше був підвечірок)

Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час з інтервалами у три-чотири години.

Окреслено вимоги до планування меню

Щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню.

Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування.

Дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.

Примірне чотиритижневе сезонне меню можна використовувати після погодження  з територіальним органом Держпродспоживслужби.

Меню ЗДО №11 погоджено з Краматорським управлінням Головного управілння Держпродспоживслужби у Донецькій області 15.12.2021.

Розписано калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами: 1-4 та  4—6 (7) років .

Енергетична та поживна цінність їжі у закладі повинна відповідати загальним віковим потребам дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.

Потрібно планувати частку калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежно від режиму (кратності) харчування в закладі.

Якщо дитина з’їсть лише сніданок, вона має становити 25–30% добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30–35%.

Передбачено кількість білків, жирів і вуглеводів, яка має бути у стравах.

М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти. Кількість білків для сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових груп наведені у таблиці норм харчування.

Загальну кількість жирів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці норм харчування.

Діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетні продукти цієї групи — рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Кількість вуглеводів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці  норм харчування.

Розраховано добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп.

Питна вода повинна бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Засновник і директор закладу повинні забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ.

Від 1 до 4 років  -1-1,3 л

Від 4 до 6 років – 1,2-1,7л.

Потреба у рідині забезпечується за рахунок питної води та безкалорійних напитків без урахування рідких страв та напоїв з калоріями (додаток 10 до норм)

Основні зміни:

зменшені кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30 г; хліб можна давати 2 рази на день;

збільшили кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня було 6 порцій;

протягом тижня може бути риба 2 рази; яловичина – 2 рази.

збільшили кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Фрукти можна давати 2 рази на день;

Особливості продуктів:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;

картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень.

надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.

сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

НОРМИ споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування ОЗНАЙОМИТИСЯ

Комментариев нет:

Отправить комментарий