ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ДОРОСЛИХ !
Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь:
-
Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо
їх недоброякісності та недотримання термінів
споживання; не вживати «самоквасу», приготовленого з сирого молока.
Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та
у встановлений термін;
-
Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та
інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно
закритих банках (контейнерах);
-
Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з
рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній
мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що
підтверджують якість та безпеку продукції;
-
Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
-
Не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви
бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають
проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду
не повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго,
навіть у холодильнику;
-
Не брати в дорогу
продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні,
кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти,
які потребують охолодженого зберігання);
-
При готуванні
багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компоненту(паштети, м'ясні салати тощо); при споживанні овочів,
фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною
водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
-
Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття
посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні
джерела, поверхневі водойми тощо);
-
Для пиття і приготування
їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або
питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку
(туристичні мандрівки, туризм тощо) для миття
посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена;
для пиття та приготування їжі необхідно мати з
собою запас питної води;
-
Перед приготуванням їжі
та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після
користування громадським транспортом, після відвідування туалету;
-
При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з
правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим
необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та
продукти.
Виконання цих нескладних правил та порад
допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше
здоров'я та здоров'я Ваших близьких!
Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми
гострої кишкової інфекції (ГКІ), чи харчового отруєння необхідно негайно
звернутися за медичною допомогою!
Будьте завжди здорові!
Комментариев нет:
Отправить комментарий