ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ САЙТІ
МЕНЮ: 23.02.22. СНІДАНОК: капуста тушкована (60/80 гр.), курка по- італійськи (45/60 гр.), каша ячна в'язка (80/100 гр.), чай (120/160 гр.), хліб (30/30 гр.), яблуко (60/80 гр.) ОБІД: ікра буряково - моркв'яна (45/60 гр.), хліб (30/30 гр.), борщ український (150/200 гр.), паличка куряча (60/80гр), компот з сухофруктів (120/160 гр). ПОЛУДЕНОК: запіканка рисоо- сирна зі сметаною (115/150гр.), сік фруктовий (120/180 гр.)

четверг, 22 октября 2020 г.

Інфекційні захворювання.

 ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ДОРОСЛИХ !


Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь:

-         Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо  їх недоброякісності та  недотримання  термінів  споживання;  не вживати «самоквасу», приготовленого з сирого молока. Зберігати продукти харчування тільки у  спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;

-         Зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

-         Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.  Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі,  споживач має право вимагати у продавця документи, що  підтверджують якість та безпеку продукції;

-         Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

-         Не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви  бажано вживати відразу, а у разі повторного  споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не  повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;

-         Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються  (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або  інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

-         При готуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки  кожного компоненту(паштети, м'ясні салати тощо); при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно  добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

-         Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо);

-         Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;  при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,   туризм тощо) для миття посуду і рук вода  має бути профільтрована і проварена; для пиття та  приготування їжі необхідно мати з собою запас питної  води;

-         Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди  мити руки з милом; дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету;

-         При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої  гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

                                              Будьте завжди здорові!

Комментариев нет:

Отправить комментарий